Български изобретател от Северна Дакота спира фалшификациите

Българско изобретение спира фалшификациите на стоки и документи. Разработката на екип от учени, водени от проф. Валери Маринов от университета на Северна Дакота, вече се внедрява в производство. Екипът е направил умна хартия, която предотвратява измамите.

 

„Умната хартия е електроника, която е сложена вътре в хартията по време на производството ѝ. Това нещо никога не е правено досега и ние за първи път успяхме да го демонстрираме, след като работихме по него в продължение на 5 години. Тя има много приложения – за предотвратяване на продажба на фалшиви луксозни стоки фалшиви лекарства, за контрол на документи”, уточни проф. Валери Маринов, който, като бивш възпитаник на Русенския университет участва в научна конференция в Русе.

„Ето например разбирам, че в България се фалшифицират доста нотариални актове. Ако ние сложим чип в хартията и печатаме нотариалния акт на нея, няма да може да се фалшифицира повече. Защото фалшификаторът, за да може да направи фалшив нотариален акт, той трябва също да сложи чип в хартията и да го програмира по същия начин.

Но това не е просто да вземеш на улицата и да клъцнеш малко хартията и да пъхнеш чипчето вътре. Технологията е много сложна и изисква екипировка за 50-70 млн. долара, както и експертиза да се направи това нещо”, отчита проф. Маринов.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови