Украинците с награда от ЕС

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Евромайданът се нареди сред трите основни финалиста за наградата „Сахаров“.

 

"Предоставяне на наградата "Сахаров", е наричана също европейската "Нобелова награда".  Евромайданът ще даде сила на украинците, които са изправени пред тяхната самотна битка в тези трудни моменти. Той ще почете това мултинационално движение, обединение в боеве в мирен протест за основните права и демокрацията. Евромайданът събра християни, евреи и мюсюлмани заедно", обясни Сариуш-Волски, член на ЕП като аргументи в подкрепа на украинската кандидатурата.

Лидерите на политическите групи в Европейския парламент ще изберат лауреат на 16 октомври. Наградата се присъжда на необикновени личности и организации, за изключителни постижения в защита на човешките права и свободи.

Вълната от демонстрации и гражданско неподчинение, започнала в нощта на 21 ноември 2013 година в Киев отговаря напълно на критериите за носител на почетния приз.

Проевропейското движение Евромайдан в Украйна е представлявано от журналиста Мустафа Найем, музикантката Руслана Лижичко, активистката Елисавета Шепетилникова и журналистката Татяна Чорновол.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови