Google и мексикански милиардер подкрепят идеята за четиридневна работна седмица

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Международната организация на труда (МОТ) към ООН е предложила работната седмица да се съкрати на четири дни, пише водещият бизнес всекидневник "Комерсантъ". Според експертите на МОТ това може да увеличи заетостта, както и да се отрази благоприятно на околната среда, като драстично се намали употребата на превозни средства. 

 

Освен това съкращаването на работната седмица ще намали стреса и заболяванията, свързани с преработването, и ще увеличи производителността. „Онези, които прекарват дълго време в офисите, нерядко само имитират дейност“, смятат експертите на МОТ. Идеята е подкрепена от IT-гигантa Google Лари Пейдж и мексиканският милиардер Карлос Слим Елу.

Проучване на щатската телевизия СNN Money пък показа, че най-кратките работни седмици са в няколко стари-страни членки на Европейския съюз. Във Франция продължителността на работната седмица е намалена до 34 – 35 часа, което е довело до по-висока заетост и по-ниска безработица. В Холандия четиридневната седмица е не е никак необичайна за  служителите. През 2012 г. средният брой на работни часове седмично в Холандия е едва 29 часа, а при датчаните и норвежците – 33. В Италия и Швеция – средно 36 часа, показа проучването.

Заради ниската производителност приложението на подобна идея в България е невъзможно.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови