Балканите във фокуса на срещата на върха на ООН

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Участие в конгреса взе и Леонардо ди Каприо. Лично генералният секретар на ООН Бан Ки Мун покани актьора като посланик на ООН по проблемите на климата.

 

125 държави се включиха в среща на върха на ООН в Ню Йорк за промяна на климата.

Българският президент Росен Плевнелиев също взе участие в конгреса, на който представители на бизнеса и гражданското общество трябваше да вземат решение, което да спре катастрофалното влияние на човека върху околната среда.

Намаляване на емисиите на въглероден диоксид е един от основните начини, с които може да предотвратят следващи промени в климата.

Най-големите замърсители на атмосферата са Китай с 24,6 % от световните емисии на въглероден диоксид и САЩ със 16, 1 %. Европейският съюз е на трето място с 11 % от световните емисии.

Според експерти на ООН е време да се работи по тази стратегия. Предишни опити за нямаляване на емисии на парникови газове бяха неуспешни.

„Както на Балканите, така и по света се забелязват екстремни вариации във валежите. Дори средните стойности да са нормални или дори по-малки, тези валежи падат наведнъж и предизвикват големи наводнения. Ние трябва да се адаптираме към тези промени”, коментира Раджендра Пачаури от Междуправителствената комисия на ООН.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови