Букмейкъри вдигат залозите за референдума в Шотландия

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

На 18 септември в Шотландия ще се проведе референдум за независимост. Трескавото очакване на решението е обвързано и с големите парични залози, които местни жители направиха във връзка с референдума.

Залозите за изхода от вота, на който шотландците ще решат дали да се отделят от Великобритания, са достигнали 2 млн. лири, според Геръм Шарп, говорител на водещата букмейкърска къща на Острова „Уилям Хил". Около 80% от залозите са за това, че Шотландия след референдума ще обяви независимост.

Според последни социологически проучвания все повече намалява подкрепата за оставането на Шотландия в рамките на Обединеното кралство. Според проучване на YouGov против независимостта на Шотландия са 53% - с шест процента повече от подкрепящите я (47%). Разликата между двете стойности обаче драстично се е смалила, след като в началото на август "за" са били едва 39%, а "против" са били 61%.

В случай, че референдумът във Великобритания се окаже успешен и Шотландия стане независима, има опасност редица други региони в Европа да изкажат желание за подобно отделяне. Според социолози, богатите области в Испания и Италия имат изключително голямо желание да се отделят от по-бедните такива, а референдумът е начин това да се случи.

Британският премиер Дейвид Камерън  пък се намира в „сериозна беда” със своята партия, тъй като рискува бъдещето на 307-годишния съюз между Англия и Шотландия, съгласявайки се на референдум за независимостта на региона. Това заявиха високопоставени представители на торите, цитирани от британския в. The Telegraph.Новината дойде, след като стана ясно, че някои депутати проучват подкрепата за Камерън вътре в партията, за да преценят дали могат да поискат неговата оставка в навечерието на гласуването на 18 септември. 

А Камерън може да се сблъска с вот на недоверие и лидерството му може да бъде оспорено в случай, че гласоподавателите кажат „да”. Въпросът, а може би дори бъдещето на премиера, вероятно ще бъде разгледан на следващото заседание на комисията в сряда.

Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд също ще бъде поставен под натиск след загубата на ключовия регион.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови