ЕС се отваря към Русия

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Федерика Могерини е новият върховен представител на ЕС за външна политика. 41- годишната италианка наследява поста на британката Катрин Аштън. Основна конкуренция на Могерини за мястото бе Кристалина Георгиева.

 „Европа е сбъднат сън и ние трябва да внимаваме да не го превърнем в кошмар.“, каза италианката. С заявка за успешна и отворена дипломация с Путин започва мандатът на министърката.

Ключовото назначение стана факт на среща на върха в Брюксел. Освен външен министър, лидерите на страните-членки избраха и шеф на Европейския съвет. Тази длъжност белгиецът Херман Ван Ромпой предаде на полския премиер Доналд Туск.

Доналд Туск е на 57 години, лидер на партията "Гражданска платформа", която е член на европейската консервативна партия. Официалното стъпване в длъжност ще бъде през декември. Неговата номинация е сериозно предупреждение към Русия, тъй като Полша, бивша страна от комунистическия блок, е сред страните членки на ЕС, които заемат твърда позиция по отношение на Москва още от началото на украинската криза, посочва Франс прес.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови