Капани дебнат мераклиите да берат боровинки в Швеция

От ОД на МВР-Бургас предупредиха за опасността да плъзнат фалшиви работодатели, които предлагат работа – бране на боровинки в Швеция. Има реална възможност "посредниците" да са измамници и само да приберат парите на гурбетчиите.

 

От полицията напомниха, че „като граждани на ЕС можете свободно да пребивавате в Швеция за период до три месеца и да започнете веднага работа“. Не се изисква разрешение за работа.

Ако имате намерение да останете по-дълго от три месеца, трябва да се регистрирате в Шведския миграционен борд, за да получите право на пребиваване. При влизане в Швеция, трябва да имате валиден паспорт или лична карта, които да показват вашето гражданство. 

Съгласно правото на публичен достъп, "Allemansrätten”, брането на горски плодове в шведските гори е свободно за всички. Трябва не пречите на животните, не цепите дърва, не режете дървета и не нанасяте друга вреда на природата и гората. 

Ако берете горски плодове, без да сте наети от работодател, имате право да продавате плодове на прекупувачите. За спечелените суми до 12 500 шведски крони, не дължите данъци, вижте www.skatteverket.se. Ако работите за шведски работодател и Вашият работодател има място на стопанска дейност в Швеция, ще плащате специален данък общ доход.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови