Наводнения и бунтове в Бразилия

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Световният шампион Испания е под постоянна тревога от наводнение. "Ла Фурия" вече пристигна в Бразилия, където ще защитава титлата си. Тимът се настани в Куритиба, където положението е драматично. Продължават проливните дъждове и синоптиците не могат да предвидят кога времето ще се оправи.

"Ситуацията е притеснителна, но все още държим всичко под контрол. Внимателни сме. Вече започнахме процедури по евакуиране на най-опасните населени зони", каза губернаторът на щата Густаво Фруе.

Заради силните дъждове испанският национален отбор ще тренира на един от терените на "Атлетико" (Паранензе), който има покрив.

Пороите на Куритиба създават и проблеми на стадиона в града "Арена да Байшада". Лошите метеорологични условия не позволяват на тревата да поникне достатъчно. За да стимулира растежа й, управата на стадиона включва осветлението и през деня. В бразилския щат Парана вече загинаха 10 души заради наводнения, предизвикани от проливните дъждове, съобщиха от гражданската защита на щата.

Междувременно хаосът и бунтовете в Сао Пауло продължиха с пълна сила. Сблъсъците между протестиращите работници в метрото и полицията ескалираха в третия ден от бунтовете. Униформените използваха сълзотворен газ и гумени куршуми да спрат бунтовниците. 13 души бяха задържани. Един от тях е с разбита глава.

Протестиращите искат увеличение на заплатите им с 12,2%. Техният отказ да се явят на работа затрудни придвижването на милиони жители в Сао Пауло. "Ние ще подкрепим националния отбор на Бразилия. Но на президентските избори ще видите: "Дилма Русеф ще върви в ада", заканиха се някои от лидерите на протестите.

Някои от протестиращите решиха да облекат костюми на Спайдърмен и Батман. Те започнаха да се качват по високите сгради на града и окачват транспаранти против управлението на президента Дилма Русеф.

Според сайта survivalinternational полицията в Бразилия е насочила гнева си и върху стотици индианци, които също са се присъединили към бунтовниците. Най-големи били сблъсъците в столицата Бразилия. В последните 2 дни има мелета между индианци и полицията. И там униформените използват сълзотворен газ. До вчера на обяд задържаните бяха петима.

Русеф може да пропусне откриването на световното първенство. Според медии в страната президентът на Бразилия ще гледа церемонията по телевизията, за да намали напрежението около Мондиала и да не се предизвикат сблъсъци. Потомката на българи се страхувала от освирквания, тръбят някои медии. Русеф ще бъде заменена от спортния министър на страната Алдо Ребело, който ще изнесе кратка реч и ще открие Световното първенство. Все пак няма официално потвърждение от екипа на Дилма.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови