С европейски пари деформират уникални културни паметници

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

За редица безумни деформации на културни и археологически паметници,обект на Оперативна програма за регионално развитие на Еврoпейската комисия информират от ГИОКИН. Гражданската организация е изпратила редица сигнали до Министерството на културата и министерството на регионалното развитие, както и до медиите.

Реакцията на организацията е предизвикана от гротескното и непрофесионално осъществяване на проекти за „реставрация, реинтеграция и социализация” на паметници на културата в България, при това за милиони от европейския и българския данъкоплатец по Оперативна програма за регионално развитие на Еврoпейската комисия. 

Реставрацията и експонирането на археологически и архитектурни обекти би заслужавало да бъдaт приветствани ако бяха и са осъществявани в съгласие с международно утвърдените принципи и конвенции и на Закона за културното наследство на България. На практика обаче “реставрацията” и “социализацията на редица значими обекти по горната програма за регионално развитие бе изпълнена в нарушение на чл. 163 от Закона за културното наследство (изискващ „максимално запазване на автентичността на културната ценност”) както и на международните документи за опазване на културно наследство: конвенции ратифицирани от България и харти на ИКОМОС- се казва в информацията до медиите,която цели  обществена реакция срещу бруталните и необратими увреждания на значими археологически структури с използването на неприемливи, демодирани и отречени в световната праткика методи на “реставрация” и “реинтеграция”, най-често осъществявани чрез грубо и разрушително надграждане на запазените руини. 

Редица публични изказвания на български архитекти, архитекти-реставратори, археолози и професионалисти работещи в сферата на опазването на културното наследство, както и експертни становища на ИКОМОС подложиха на критика и се обявиха срещу извърщването на масивна или тотална реконструкция на арехеологически обекти по тази програма. Основен лайтмотив на тези публични и експертни становища остава, че използването на такива псевдо-реставрационни способи (отдавна изоставени и санкционирани като непозволени в световната реставрационна практика) води до необратимо компроментиране на тяхната автентичност, нанася  необратими поражения върху тяхната историческа и културна стойност и ги подменя с модерни  и най-често бутафорни макети и фалшификати, при това  в реален мащаб.

За огромно съжаление институциите, които би трябвало да осигурят изпълнението на тези проекти в съгласие с процедурните изисквания на Европейската комисия и въпросните международни конвенции за опазването на културното наследство, а именно Министерството на регионалното развитие и Министерството на културата показват необяснимо бездействие, липса на реакция и незангажираност с продължаващите нарушения и нередности при тяхното осъществяване. Бездействие продължаващо въпреки усилващия се обществен и медиен отзвук и натиск, умножаващи се сигнали от страна на граждани и граждански сдружения както и поредица от експертни становища изпращани до тези министерства. 

Гражданската организация е подготвила документация и фотодокументация за най-фрапантните нарушения при проектите за превръщането на археологически и архитектурни обекти в туристически атракции. С цел тази информация да бъде предоставена на европейските институции пряко финансиращи и контролиращи тези проекти (в случая - Европейската комисия) както и на други европейски и международни орагнзиации ангажирани в различна степен с опазването на културното наследство: Съветът на Европа, ЮНЕСКО, ИКОМОС, Europa Nostra  и други. 

Такава документация е вече изпратена до Европейската комисия и горните оргнизации във връзка с предизвикващия най-силна обществена реакция в момента проект по тази програма, чието изпълнение протича във все по-драстични нарушения на българските и международни нормативни наредби в областта на биоразнообразието и културното наследство. Става дума за проекта на община Каварна “Яйлата, античната врата на Добруджа” предвиждащ аварийно укрепване на Скална църква „Св. Св. Константин и Елена» и «Реставрация и частична реинтеграция на ранно–византийска крепост» в археологическия резерват. От поредицата нарушения при изпълнението на този проект особено сериозно е изграждането на подходни пътища към обекта и използването на тежка техника в резервата, който попада също в две защитени местности в пълно противоречие с одобрения и съгласуван План за безопасност и здраве към  проекта (само това крещящо несъответствие на одобрения проект с изпълнението му би трябвало да е достатъчно основание за неговото незабавно спиране). 

РИМ Добрич вече излезе с ясно становище (което прилагаме) за процедурните нарушения при изпълнението на проекта, посочвайки, че действията на строителя изпълнител са в нарушение на чл. 163 от Закона за Културното Наследство, изискващ „максимално запазване на автентичността на културната ценност”. Както недвусмислено подчертават оценките на проекта в приложената предварителна селекция на мнения на водещи международни експерти в областта на консервацията и реставрацията на културното наследство, проектът вече е реализирал (в случая със скалната църква) и в момента реализира (в случая с крепостта) недопустими от реставраторска гледна точка практики и резултати в разрез със залегналите принципи в редица международни конвенции, ратифицирани от България. Резултатите от „реставрационните“ намеси и методи са категоризирани от международно признати експерти в тази област, които прилагаме като следващи отречени „норми на XIX век“, „демодирани“ и несъобразени с указанията на ЮНЕСКО и съвременните нормативни уредби и водещи до резултати, категоризирани като „ужасяващи“ и „безобразни“ и до превръщането на „значителен исторически паметник в един примитивно изграден модерен сурогат“. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови