Карадере отива на прокурор, заради дружество близко до правителството

Реформаторският блок внесе сигнал до главния прокурор по случая "Карадере" и настоя за оставката на министър Драгомир Стойнев. Той заяви, че не се притеснява. 

По думите на кандидата за евродепутат на реформаторите Светослав Малинов икономическият министър е извършил нарушение, давайки разрешение за изготвяне на проект за строителство около местността Карадере, преди фирмата-изпълнител да е спечелила конкурса. 

От Блока искат прокуратурата да провери дали има административно нарушение или престъпление при предлагането на „Мадара Юръп“ за инвеститори и при самото подписване на меморандума. 

Според Малинов законът за офшорките (чийто автори са Йордан Цонев и Делян Пеевски - б.р.) е нарушен в полза на дружество, приближено до правителството. Реформаторите настояват проектът за строителство да бъде спрян. 

 "Става дума за нарушаване на закона за офшорките - гордостта на правителството, който е нарушен само месец след като е приет в полза на конкретна фирма, която е участвала в конкурс, получила е статут на приоритетен инвестиционен проект, без да отговаря на условията и с пълното знание, по наше мнение, на министър Стойнев", каза още Малинов.По думите му това е директно ощетяване на българските граждани. 

Реформаторите се позоваха на справка в Търговския регистър, според която "Мадара Юръп" е подало заявление, в което са посочени 8 души - собственици на двете фирми в дружеството - "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид", регистрирана на Вирджинските острови, и "Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид", регистрирано в Малта. 

Сертификатът за актуално състояние на "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид" обаче показвал, че наред с 8-те души мажоритарен собственик с над 60% от акциите е друга компания - "Айл ов Ман Ашуранс Лимитид", която вероятно също е офшорна. Ки са действителни собственици в Търговския регистър нямало информация. 

От Реформаторския блок настояват Драгомир Стойнев да подаде оставка. 

Нямам притеснения, ще се радвам, ако прокуратурата по-бързо разгледа сигнала, коментира в Габрово министърът. Той подчерта, че в Министерството на икономиката на този етап се разглеждат 33 сертификата на обща стойност 2,2 млрд. лева, като между тях са и сертификатите за изграждането на 6 завода на територията на България. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови