Австрийските пенсионери без разходка с лодка по Ропотамо

Причината - започнат строеж миналата пролет и дълга сага със съдебни дела. 

Ако сте посещавали мястото, сте забелязали, че освен корабчетата, които чакат на пристъпа своите нетърпеливи пътници, в началото на резервата има и малко заведение. Именно заради него нещата с Ропотамо са на кантар.Фирмата, спечелила последния конкурс за туристическа дейност, твърди, че целта й е ремонт на старото заведение. Според екоинспекцията в Бургас обаче строежът в резервата е незаконен, а община Приморско издава заповед за събаряне на постройката.

И именно започналият строеж миналата пролет отприщва съдебни спорове."В резервата не може да се строи. Това, което те твърдят, е, че е ремонт на съществуващия бар-грил, но там има доста промени, които те са направили при строителството”, обясни директорът на РИОСВ – Бургас Антоний Иванов.

Върховният съд се произнася в полза на фирмата. "В решението е записано много точно - че тук не е извършван незаконен строеж, а че е извършван ремонт, с което е отменена заповедта на кмета на град Приморско и община Приморско е осъдена да ни заплати разходите. Подали сме искова молба в РИОСВ да ни разрешат да продължим ремонта, вече един месец нямаме отговор”, обясни представителят на фирмата Веселин Стоименов. 

Следва ново решение на съда - отново в полза на фирмата, засега на първа инстанция, но РИОСВ вече е обявила нов конкурс - със смущаващи, според сегашните наематели, условия. "Донякъде комични, а някои от тях определено са дискриминационни - спецификата на лодките, например. Само една фирма притежава такива лодки”, обясни адвокатът на фирмата Димитър Москоянев. Според него условията са направени така, че да спечели бившият наемател. 

"Не смятам, че толерират определена фирма, условията са нормални - да имат история, да имат опит”, контрира Антоний Иванов от РИОСВ – Бургас.

На изискването за минимум три години опит също отговаря една фирма. "Явно сме нарушили интересите на някой, за който този бизнес е бил много доходен, и в случая му пречим той да печели. За нас това е приличен бизнес”, обясни представителят на фирмата Веселин Стоименов.

Миналото лято над 70 000 туристи са се возили на лодка по реката. Сезонът започва още през април с австрийски пенсионери в Слънчев бряг, вече предплатили за разходката. Те обаче може и да не разгледат резервата, защото следва нова порция дела.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови