Кери и Лавров се надлъгват в Лондон

Американският държавен секретар Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров се готвят за ключови преговори днес, които трябва да се проведат в Лондон. Темата е ясна – ситуацията в Украйна и предстоящият в неделя референдум в Крим, предава ВВС.

Очаква се Кери да отправи предупреждение към Лавров, че референдумът и военната намеса на Русия в Крим може да предизвикат едновременни, съгласувани и тежки санкции от САЩ и ЕС. Още преди дни държавният секретар на САЩ предупреди за много сериозни стъпки, ако Русия предприеме "неприемливи" действия.

Вчера Русия настоя пред ООН, че "не иска война" с Украйна. По време на извънредното заседание на Съвета за сигурност посланикът на Москва в ООН Виталий Чуркин защити правото на Крим, населен предимно с етнически руснаци, да реши дали да се присъедини към Руската федерация.Кери и Лавров ще се срещнат в резиденцията на посланика на САЩ в централната част на Лондон. 

Очаква се американският дипломат да се опита да убеди Русия, че Москва рискува да заплати висока цена в политически и икономически смисъл, ако не се опита да разреши кризата с диалог. 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови