Станишев и Местан се заиграват с медиите

Сергей Станишев и Лютви Местан се ангажираха да внесат в Народното събрание законопроект за медиите от името на медиите. Ние няма да редактираме вашата законодателна инициатива, ще я внесем както я направите, съобщи лидерът на ДПС на среща на управляващите с медиите, наречена "Открито управление". 

 

Според Лютви Местан ако основният критерий за медийната свобода е критичността на медиите спрямо едно правителство, най-критикуваното правителство в 24-годишната история на демократична България е кабинетът Орешарски. "Няма да се намери нито един, който да каже – бяхме обект на натиск от правителството. По този критерий България не заслужава своето стотно място по медийна свобода. 

Вероятно има други критерии, например зависимостта на съвестта на журналиста от собственика, който често пъти не е ясен.

Затова - очакваме вашата законодателна инициатива", каза Местан. 

Станишев и Местан поканиха представителите на медиите да изработят и да им предоставят законопроект за медиите така, както те го виждат. Поканата дойде след въпрос на Илиана Беновска от радио К2 за сключените от кабинета договори с медиите. Пламен Орешарски отговори, че няма конкретна информация за суми и медии, но подчерта, че държи на обективния подбор на медиите, с които работи правителството. 

На срещата, освен премиера и лидерите на партиите, подкрепящи правителството - Орешарски, Станишев и Местан, присъстват над 200 представители на национални и регионални медии, съобщи в началото водещата. Срещата се излъчва на живо по националните радио и телевизия. Според регламента тя ще продължи два часа, времето за задаване на въпроси е до 1 минута, експозетата на управляващите заеха близо половината от времето. Заради множеството въпроси срещата беше удължена.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови