ЕС замрази 5 млрд.долара на украинската олигархия

ЕС замрази авоарите на 18 души, заподозрени в злоупотреби с украински държавни средства, включително и на сваления президент Виктор Янукович. 

В списъка на санкционираните са синът на избягалия миналия месец Янукович и най-близките му сътрудници, сред тях бившият вътрешен министър, министърът на правосъдието, главният прокурор, ръководителят на службите за сигурност. В списъка са също бившият премиер Микола Азаров и неговият син. Швейцарското правителство вече нареди да бъдат замразени авоарите в швейцарски банки на 20 украински представители, сред тях Янукович и сина му Олександър.

Синът на сваления президент, който е стоматолог по професия, притежава състояние, оценявано на 500 милиона долара, и е собственик на компанията "Мако Трейдинг", регистрирана в Женева и занимаваща се с търговия с украински въглища. По-рано решения за замразяване на авоарите на членове на бившето украинско правителство взеха и Лихтенщайн и Австрия. По предварителни данни става въпрос за авоари за над 5 млрд. долара,които приближените на Виктор Янукович скътали за черни дни в банки на територията на ЕС.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови