Юлия Тимошенко спечели от кървавия Майдан

Юлия Тимошенко заяви, че ще се кандидатира за президент на изборите през май, съобщиха осведомителните агенции. 

Това се случи след като украинският парламент гласува днес за отстраняване на президента Виктор Янукович от поста и свика предсрочни президентски избори на 25 май. 

Резолюцията "За самоотстраняване на президента на Украйна от изпълнение на конституционните му задължения" бе приета с мнозинство от 328 депутати от 447 депутати. Решението бе взето с аргумента, че Янукович "противоконституционно е изоставил конституционните си правомощия и неспособен да изпълнява задълженията си". 

Новоизбраният днес председател на Върховната рада Олександър Турчинов заяви, че президентът се е отказал от конституционните си задължения и това "заплашва функционирането на държавата, териториалната цялост и суверенитета на Украйна".

След гласуването депутатите, ликувайкии ръкопляскайки, се изправиха на крака и запяха националния химн. Следващото заседание на украинския парламент бе насрочено за 10 ч. сутринта утре местно време (и българско). Янукович, който замина за източния град Харков, обяви по-рано днес, че няма да подаде оставка и че решенията на парламента са незаконни.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови