Разпродават Левски на парчета

Откупени са още два от грифоните, ограбени миналата година от паметника на Васил Левски в столицата. За да стане сделката бизнесменът Васил Василев трябвало да отиде на свечеряване на безлюдно място над Владая, където се появил грабителят със скрито лице. Преди малко повече от месец бизнесменът Васил Василев откупи първия грифон от анонимно лице срещу сумата от 11 хиляди лева. 

През октомври миналата година четири лампи и седем ръчно изработени грифона бяха отмъкнати от паметника на Апостола в столицата. Първият грифон, върнат срещу сумата от 11 хиляди лева, вече е предаден за реставрация. Само преди няколко дни Васил Василев успява да откупи още два грифона от анонимно лице. 

„След дълги обещания, уточнения, недомлъвки, трябваше да си определим една среща. Това беше над Владая, Витоша. Стигнахме до едно място, където не може да продължава повече кола и се върви само пеша. Донесе ги и така приключи случката. Той изчезна толкова бързо. Беше отново полумрак, че не успях да го питам дали има още”, разказва Василев, основател на Съюза на работодателите в България. 

Според него, мъжът, от когото купил ценните предмети, не е същият от първата сделка. Преговорите им продължили 20 дни. Двата новооткрити грифона са в окаяно състояние - нарязани са на дребни парчета.

Паметникът ще бъде възстановен до 19 февруари.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови