Айтос гледа 20 години напред

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Търсят информация за 50 паметника на културата

 

Изработване на нов Общ устройствен план на територията на цялата община Айтос стартира с ясното намерение на кмета Васил Едрев и неговия екип да очертаят развитието на общинския център и на всички населени места за 20 години напред.

Айтос е една от малкото общини в Бургаска област, която все още няма дългосрочен план, но със заданието, което бе дадено на фирма"Инвестиционно проектиране" ЕООД, администрацията навакса 25 годишно закъснение. Залогът е голям, защото на базата на проучване и анализ на сегашното състояние ,както и на очакванията на жителите на общината и на бизнеса, ще се даде насока за развитие на общината за дълъг период.

Идеята е, в този Общ устройствен план на общината да влязат зоните за разширение на населените места, ако има такива. Нормално е в някои от населените места да имат необходимост да се разширяват, в резултат на това, че хората искат да строят жилища. В плана ще влязат разширяване на общинските центрове, общинските имоти за различните видове отреждания. Ще влязат пътищата, цялата инфраструктура. Информацията в плана не е само за общинското развитие, тя е информация за развитие на ВиК, пътища, железници, далекосъобщения, обясняват от фирмата изпълнител.

Според тях най- трудно ще стане събирането на информация за паметниците на културата, които по предварителна информация са повече от 50, като някои са под земята, други вече не съществуват.

Опитът от другите общини показва, обаче че препъни камъка при общите устройствени планове е екологичната оценка. Общини като Царево и Созопол чакат за тази оценка почти десетилетие.

Процедурите, свързани с изработване на един Общо устройствен план преминават през обществени обсъждания, одобрения от няколко министерства, корекции и окончателното одобрение от Министерски съвет.

Жителите и бизнеса на община Айтос имат уникалния шанс да очертаят бъдещето си като активно участват в обществените обсъждания и се включат с идеи и предложения.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови