Чакаме в Бургас корабът-платформа за "Южен поток"

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Корабът-платформа за поставянето на тръбите за подводното трасе на "Южен поток" пътува към Бургас и в момента е в Егейско море. Платформата Castoro Sei под бахамски флаг напусна пристанище Ротердам на 30 юли и се очаква  да пристигне в Бургас в събота.

 

Проектната компания за изграждане на морския участък South Stream Transport B.V. („Южен поток транспорт" Б.В.) пусна в българската секция на сайта си снимките на доставяните тръби. Същевременно на 14 август варненските медии информираха, че седмица преди това на Морска гара Варна пристигна първият кораб с тръби за "Южен поток" - плавателният съд идва от Германия.

Потвърждава се информацията за това, че е в ход доставката на тръбите за газопровода „Южен поток" поне в морската му част. „До получаването на необходимите разрешения за строеж, компанията ни осъществява предварително планираната подготовка за строителните дейности за изграждането на морския газопровод", заяви за „Биволъ" комуникационният мениджър на базираната в Амстердам South Stream Transport B.V. (съвместно участие на монополиста „Газпром" и партньорите му: германската Wintershall, италианската ENI и френската EDF) Нина Мирчева.

Тя пояснява, че производството на тръби в Германия и Русия е в ход от април 2014 г. и първите тръби се съхраняват в пристанищата на Бургас и Варна. „Южен поток транспорт" подписа договори за доставка на повече от 150 000 тръби - количество, необходимо за построяването на първите две линии от газопровода през Черно море, още през първото тримесечие на 2014 г.", пояснява тя. По-подробно отчита, че през август т.г. само във Варна са доставени 4 хил. тръби, като още поне толкова са складирани в пристанище Бургас, включително и тръби от Русия. По този начин, става дума за общо над 8 хил. тръби, доставени от няколко месеца насам.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови