Клуб на пчеларите №1 е в Несебър

В Несебър официално бе открит XIV-ия Международен фестивал на меда.

На него присъства евродепутатът Мария Габриел, която е ръководител на българската делегация и председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, Десислава Танева, министър на земеделието и храните и кметът на община Несебър Николай Димитров.

Организаторът на събитието е Киро Киров, коронован като Цар на пчеларите, който е от сдружение „Клуб на пчеларите №1 в България”. Той се обяви за създаването на браншова организация, която да обедини хората в този бизнес, съобщи Фокус.

„Има пчеларски организации-фантоми, които си имат вождове, без армия. Затова по инициатива на „Клуб на пчеларите №1 в България” и с желанието и подкрепата на Мария Габриел и на министър Танева, за първи път се провежда в Несебър национално съвещание по проблемите на пчеларството. Искаме да поставим въпроса - какво Министерството на земеделието прави за пчеларството. Винаги съм казвал, че пчеларството е в задания двор на министерството, но от една година вече сме във фоайето. Това означава че постепенно се работи по тези проблеми и нещата вървят добре”, коментира Киров.

Според него няма картелни споразумения, които да диктуват цените на продукцията. Киров смята, че обединението на пчеларите трябва да бъде на най-ниско ниво, и ключовият въпрос е кой ще ги обедини.

На откриването министър Танева поздрави пчеларите и каза, че има перспективи за развитие на сектора, и се увеличава производството. Евродепутатът Мария Габриел припомни, че Фестивалът на меда в Несебър е първият в страната и е първообраз на други фестивали.

Предстои министър Танева да участва в Национална конференция на тема „Пчеларския сектор в България: Състояние и перспективи за развитие“, която ще се проведе в Народно читалище „Яна Лъскова”.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови