Два несебърски шедьовъра чакат реставрация за Лувъра

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Близо 2 млн. евро струва българската изложба в сърцето на Париж

900 000 евро е бюджетът за българската изложба в Лувъра за целия престой на  най- ценните експонати подредени в изложба"Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България" в крило "Ришельо" на френския музей.

За реализацията на изложбата 360 000 евро дава самият Лувър и 110 000 евро са предоставени от френското посолство в София. 1 милион лева държавна гаранция отпусна кабинетът за реализацията на изложбата. Търсят се още 130 000 евро от спонсори и меценати. Част от тях са необходими за реставрацията на 36 тракийски шедьовъра, които са част от българската изложба в Лувъра. Сред петте най- ценни експоната, които трябва да бъдат реставрирани са  Глинено протоме  и Ликит от Несебър .

Теракотната фигура на глиненото протоме е в относително добро състояние. Но повърхността й е покрита с различни отлагания и кристализирани соли. Полихромното покритие е частично запазено, но на места прилепването му до глинената основа е слабо и според специалистите  има тенденция към отронване.

Лекитът е в сравнително добро състояние. Повърхността е покрита с различни отлагания от кристализирани соли. Полихромията и черния фирнис са на места запазени , а на други прилепването до основата на съда е слабо и има тенденция към отронване.

Освен несебърските експонати, от средства за реставриране се нуждаят още Хидрията от Мушовица могила, Дуванлий, Лъвът от Жаба Могила, Стрелча и Пиксидата-мида на Севт III от Голямата косматка, Казанлък. Точната сума, необходима артефактите да блеснат е 89 606 лв. С набирането й се е заело френското посолство в София.

Изложбата, която ще бъде открита на 15 април, се очаква да бъде видяна от 4 млн. туристи от цял свят.

 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови