ТИР-ове разбиват пътищата, алармира кмет

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев скочи срещу „дървената мафия“.

Сигналът му е за претоварени ТИР-ове с дървесина, които са потрошили пътищата в общината. Кметът е направил 35 снимки, с които онагледява разрушенията.

"Ето това е Странджа от Визица, през Граматиково, до пътя към ГКПП- Малко Търново! Пред очите ми тирове, претоварени с 10-15 тона над допустимото разбиват пътищата от републиканската и четвъртокласната общинска пътна мрежа. Пътища, водещи до туристически обекти, до най-стойностното ни наследство, нашата гордост - културната история, водещи до селата, до параклисите, до реките“, алармира Илиян Янчев на личната си страница във фейсбук.

Той съобщи, че е запознал с проблема областния управител на Бургас Вълчо Чолаков и е получил от него очакваната подкрепа. Кметът Янчев обаче призовава за подкрепа цялото население на общината.

„Доходоносния бизнес с продажбата на дървесина днес вече се превръща в злоупотреба със земята ни, с хората, останали да живеят тук, с онези, вложили своите средства в развиване на туризъм, с мен, с вас“, завършва послението си той.

Зад малкотърновския кмет е застанал Димо Райков – известният български писател от Париж. Той е написал „АЗ СЪМ СТРАНДЖА!“ по подобие на „Je suis Charlie“.

„Моята планина, за която съм писал толкова много и с такава обич, сега бе прорязана от пътеките на злото, тоест от гумите на грамадните туловища на камионите,препълнени с току-що отрязани трупи...

Но онова, което ме изуми, бе преди всичко примирението, изтръпналостта на моите странджанци, особено на тези, които все още живеят в нея. Почти никой не реагира, когато аз подемах разговор на тази тема, когато ги питах - но нима ще оставим всичко така да продължава? 

Мълчаха, глухо мълчаха, както само българин може да мълчи. Само понякога скришом, под ъгъл, нали знаете нашия странджански "ъгъл", поглеждаха встрани. Да не би някой началник, някой от Там, от Софията или Бургас, да чуе "скверните" мои критични слова и те да си имат след това проблеми...

Само един-двама, и то доста близки мои, прошепнаха - лесно ти е на теб, Димо, ама нас тук питаш ли ни, нищо не може да се направи с българската дървена мафия“, коментира писателят Димо Райков.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови