100 семейства в Малко Търново остават без дърва

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Вода гази, жаден ходи е най- подходящото сравнение за ситуацията в странджанската община Малко Търново. Отвсякъде са заобиколени с гора, но жителите на общината чакат милостиня от държавата.

 

От общината близо 3 години се борят да си върнат горите, които са предоставени на Държавно горско стопанство за 15 години безвъзмездно ползване. За „Burgasdream” кметът на Малко Търново Илиян Янчев заяви, че това положение представлява на общината изключително затруднение. „На нас ни остава тежката задача да осигурим дърва за училища, детска градина, болница, пенсионерски клуб и др. като това би ни струвало около 100 хил. лева. Сега разполагахме с известен ресурс, но следващата година няма да можем да се справим“, сподели кметът. 

В община Малко Търново броят на подалите заявление за социална помощ под формата на дърва за огрев достига 500 домакинства. От горското стопанство са успели да обезпечат голяма част от тях, останали са около 100 семейства, за които дърва все още няма. 

С носталгия Илиян Янчев си припомня времето, когато горите на Странджа са били общински. „Още в началото на ноември на всички домакинства бяха предоставени дърва, до вратите на домовете им. Не правехме бизнес с дървата, давахме ги на 29 лв. за един кубик. Имахме 1 лев печалба, но разполагахме с ресурс и бяхме по - подготвени за зимата.“

Другата община, която е разположена сред горските масиви на Странджа няма проблем с добиването на дърва, защото е успяла да съхрани общинските гори. Там проблемът е лошото време от последните дни, което пречи за ритмичното извозване на дървата за огрев.

От община Царево съобщиха, че все още не са успели да осигурят дърва на своите жители поради тази причина. Според тях влизането в гората е невъзможно до този момент, защото всичко е в кал. „Когато стане достъпно за машините ще бъдат извозени необходимите дърва. Ще има достатъчно, за да бъдат  обезпечени всички нуждаещи се“, споделиха от пресцентъра на общината. 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови