С „бели бъбреци“ и танкове посрещат в община Средец

Истински „Пътеводител на галактическия стопаджия“ има за селата

на община Средец. Авторите му са се изявили в Уикипедия, където разкриват забележителностите на населените места.

Подборка от бисери направи екипът на burgasdream.com. Наред с шегичките, могат да се направят и реални заключения за бита на хората в общината.

Богданово

Срещу магазина в центъра на селото е спирката за рейса, а до нея е сградата на съвета, в която се намира пощата, кметът, докторът. Наблизо е и хоремагът, който работеше докъм 2000 година - вече е една изоставена голяма сграда, преди е била читалище, но никой кмет не я оправя. Има и фурна - все още работи. Има и едно изоставено училище, затворено през 1977 година. Има магазин и кръчма- и те си работят.

Има автобусни линии от Бургас към Богданово два пъти седмично (четвъртък и неделя от 16 часа). През зимата, когато пада сняг, пътят е затворен.

В Богданово се консумира главно хляб. За деликатес се считат бели бъбреци (свински мъде). Пие се ракия, пелин и червено вино алжирка. Популярен е и т.нар. облак - смес от мастика и ментовка. Запазени са сведения за древната попара "преснак", приготвяна от прясно мляко и хляб.

Бистрец

От няколко години в селото има хор. Изпълнява типичните за Странджа народни песни. В хора членуват само жени, а мъжете се наслаждават на доброто им пеене.

Селото е малко, има кабелна телевизия - само ефирните. Голям супермаркет няма, има 2 малки магазинчета, но има сравнително доста работи в тях. Не липсват и кръчмите, които са слети с магазините. Едно много лошо нещо е, че в селото няма канализация - има само водосточна тръба, която минава през центъра на селото.

През почивните дни селото се пълни с гости, а през делниците обстановката е обичайна - само жителите на селото са там.

Селото има и ловна дружинка "Орловица", която се състои предимно от млади ловци. Най-възрастният е на 81 години- дядо Иван "Новия". Като всяко село има известни личности - Янчо Близнака, Димчо Каракула, Коста Клеката, Стоян Черкеза, Смока, Канапа и много други. Кметът на селото се казва Жеко Йорданов, той също членува в ловната дружинка.

Граничар

Местните са се обръщали към Бог предимно, когато изпаднат в много тежко положение. Но религиозността на населението в селото се е изразявала не толкова в ходене на църква, в кръстенето и др., а по-скоро като поверия и суеверия. В миналото хората от Граничар са вярвали много в сънища, врачки, баячки, самодиви, караконджули и други подобни. Дори, въпреки омразата си към мохамеданската религия, някои болни от старото население на селото са носели муски от ходжа.

Факия

В село Факия има много исторически забележителности. Една от тях са останките от руски и германски танкове (някои от тях все още функциониращи). 

В широколистната гора по пътя за с. Долно ябълково има разкопки на римски гробници, но за съжаление всичко е разграбено от иманярите. Въпреки това има какво да се види, защото останките от многобройните римски гробници са удивителни.

Кубадин

Хората които сега живеят тук постоянно са най-вече пенсионери. Селото със своето спокоиствие и безлюдността на районна привличат интереса на много голям брой граждани от Европейския съюз. Спокойно може да се каже че последната вълна от заселници в Кубадин в началото на 21 век идва от Великобритания.

На 200 метра преди селото отляво има язовир, в който по-рано е имало риба.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови