Ангелкова: Има 40% ръст на записванията от Русия

Благодарение на общите усилия ще се справим със сезон 2015, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова,

която направи работно посещение в Бургас днес. Тя допълни, че има скок на записванията за почивка от Русия с 30-40%.

"Това ни дава основания за оптимизъм. Фокусираме се и върху целеви пазари като Германия, където очакваме скок от около 5%. От Великобритания очакваме същите нива на туристи, но от Литва, Латвия и Беларус очакваме ръст от 40%. От Полша, Чехия и Франция по над 5%. Реални данни за записванията ще имаме през май месец", обясни министърката. 

Ангелкова се похвали, че е стартирано визовото приложение за руските туристи. Процедурите по издаването им също щели да бъдат съкратени до 48 часа. За подрастващите – до 16 годишна възраст визите ще са безплатни.

До две седмици пък щяло да стане ясно и дали ще има и специален закон за морските курорти или те ще бъдат само част от Закона за туризма. 

Ангелкова засегна и темата за презастрояването и преместваемите обекти. "Слънчев бряг" АД вече започна процедури за премахването на преместваемите обекти", припомни тя.

Съгласно проверката на ДНСК отпреди година и половина в Слънчев бряг има 580 преместваеми обекти, но те са в частни имоти и или на местата с концесия.

„Трябва да се прави разлика между преместваеми обекти и тези от 5 категория. За последните могат кметовете да се разпоредят да бъдат премахнати“, уточни министърката.

Николина Ангелкова, заедно с главния секретар на МВР Георги Костов, кмета Димитър Николов и областният Вълчо Чолаков се срещнаха с предсативетил на институции и браншови организации във връзка с туристическия сезон.

 

Автор Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови