Златно съкровище от ювелирни уникати в Царево

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Уникални монети конкурират Лувъра и Ермитажа

 

Променяйки името си през годините от Василику,Василикос,Василико до Мичурин и Царево, градът запазва един особен заряд, една самобитна атмосфера и романтична тайнственост,чиито корени са толкова дълбоки в общата история на Българското Черноморие,че няма как древните цивилизации, живели по тези места да не са оставили отпечатък върху съвременната история и съвременната цивилизация.

Факт е,че най-старото обработено злато в света е открито край Варна. Намерените предмети, монети и артефакти датират от Пети-Четвърти век пр.Хр.Те обаче показват уменията на древните хора населявали Черноморието да обработват,леят и секат златни предмети. Два века след тях, тракийската цивилизация, която населявала южната част на Черноморието превърнала обработката на злато в изкуство. Изкуство, което продължава да удивлява хората, независимо от постиженията на съвременните технологии. Ненадминато изящество и ювелирно майсторство, изкусна изработка и спиращи дъха уникати могат да се видят само на едно място по протежението на цялото Черноморие.

И това е в Царево.

Общинският музей в Царево притежава най- ценната колекция от тракийско злато, което датира от III в. пр.Хр. Златното съкровище - накити на видна тракийка, е шедьовър на елинистическото ювелирно изкуство, но е и доказателство,че точно там в района на днешния град Царево тракийските царе са имали своя резиденция,вероятно и административен център. Толкова много златни бижута, с ненадмината красота за всички времена, най- вероятно са били носени от тракийска принцеса или царица.Траките са погребвали своите владетели заедно с накити, предмети от бита и бойно снаряжение. Няма как откритието на  златни накити да е случайно

В музея в Царево са експонирани и археологически находки, датиращи от преди три хилядолетия и уникалните съкровища от село Синеморец. Сребърното монетно съкровище, открито през септември 2012 г., се състои 199 тетрадрахми. Сред тях са изключително редките монети на тракийския цар Мостис. До 1991г. в науката са познати само 11 сребърни монети на този цар, съхранявани в нумизматични колекции в Париж, Ню Йорк и Ермитажа. В музея в Царево те са 36.

Какво ли още крие древната история на града, какво ли още не знаем за нашата история? Завесата на тези въпроси повдигат експозициите в Историческия музей в Царево. Той е един от 100-те национални туристически обекта на България. Отваря врати на 06.12.2012г. като културна институция, която да съхрани и популяризира наследството на Крайморска Странджа.

Предстои да се обособи отдел  етнография с акцент - нестинарството, вписано в Представителния списък на ЮНЕСКО, като нематериално културно наследство на човечеството. Музеят е домакин на гостуващи експозиции и изложби  на частни колекционери. Намира се в централната градска част на ул. Пенека №12, телефони:0590/52008; 0884321525,e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови