4 интересни места по Северното Черноморие, различни от плаж

Да почиваш по Българското Черноморие не означава непременно да прекараш 100% от времето си в 150-метров периметър около плажа и хотела. Eто някои интересни места по Северното Черноморие:

 

Крепостта на нос Калиакра край Каварна

Склоновете на нос Калиакра се спускат на 60-70 м височина направо във водата. Вълните са издълбали в подножието им пещери, а отгоре има крепост на повече от 2400 години. Калиакра си има всичко - и останки, и хубави гледки, и параклис, и музей в пещера. Плюс възможността да изпиеш кафето си с гледка.

Фарът на Шабла

Тук се намирате на най-източната точка на България. Фарът в Шабла е най-старият в България – открит е официално повече от 20 години преди края на османската власт - през юли 1856 г. Фарът е бил много нужен, тъй като от Шабла до Тюленово по продължение на брега се простира опасен подводен риф. За да не се удрят корабите в него, още пет века преди Христа на мястото на днешния фар през нощта е имало стражи, които са поддържали огън. Освен това фарът на Шабла е и най-високият по черноморското крайбрежие със своите 32 метра.

Крепостта на нос Свети Атанас в Бяла

Как ви се струва идеята да се разходите по улиците на античен град, да надникнете във винарна, баня и църква на повече от 1500 години, като всичко това се намира на ръба на скала на самия бряг на морето? Дестинацията е Бяла и крепостта на нос Свети Атанас (отворена за посетители през 2014 г.). Тук автентичните каменни плочи и сгради са допълнени от нарисувани сцени от някогашния живот на мястото – за да добиете представа за делниците и празниците на нашите антични предшественици.

Езерният град в Дуранкулашкото езеро

На север, на север, кажи-речи в румънско, са направени едни от най-впечатляващите археологически открития. Мястото е големият остров на Дуранкулашкото езеро, наречено Езерният град. Мястото би било истинска находка за Индиана Джоунс – тук са открити артефакти от над 100 века преди Христа, най-старото обработено злато в света, едни от първите каменни постройки в Европа, находки от праисторически култури, траки, гърци, прабългари.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови