МБАЛ Бургас с 11 млн.лв. дългове

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Бургаската болница е изправена пред финансов колапс. Здравното заведение има над 11 млн. лв. дългове, съобщи директорът на болницата Бойко Миразчийски . 

 

Причината е постановление на Министерския съвет от 25 април, с което се въвеждат фиксирани бюджети и се забранява изплащането на надлимитните дейност. 

Над 80% от пациентите, които се лекуват в здравното заведение, се приемат по спешност. Заради усложненото им състояние, в повечето случаи те се лекуват по няколко клинични пътеки, но Здравната каса плаща само за една. Освен това, голям процент са и здравнонеосигурените лица, от които болницата също търпи загуби. 

 "Ние такива пациенти не можем да ги върнем от вратата на болницата при условие, че са дошли по спешност. Средно на месец от тях трупаме загуби от 70 -80 хил. лв", обяснява директорът на болницата Бойко Миразчийски. 

В момента многопрофилната болница в Бургас има над 11 млн. лв. дългове, като 7 от тях вече са в просрочие.

 "При условие, че ни ни се плаща на 100% това, което сме изработили, това означава, че ние започваме да трупаме допълнителни дългове. Това води първо до неплащане към нашите контрагенти и второ, им дава възможност да спрат доставките за нашата болница, което означава, че ако нямаме лекарства и нямаме консумативи, се нарушава ритъма на лечение на пациентите", казва още Миразчийски.

Според лекарите няма как един пациент, който се приема по спешност, да бъде накаран да си купи лекарства и консумативи. Другият вариант да се спестят средства е да се намалят заплатите на лекарите и персонала, които и в момента не са високи. Това може да доведе до там, че висококвалифицирани специалисти да напуснат болницата. 

Сега в спешното отделение работят едва 12 лекари, а се необходими поне 20. Напускането само на един от тях ще блокира работа им. Освен това, над 30% от лекарите, които работят в МБАЛ Бургас, са в пенсионна възраст и допускането на изтичане на млади кадри би затруднило още повече положението на здравното заведение.

От болницата се надяват Здравната каса да преосмисли решението за финансиране, в противен случай не е изключено да се стигне и до фалити на други болници.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови