Кърменето предпазва от затлъстяване

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Днес  – Международен ден на здравето, МБАЛ „Черноморска – Бургас” се включва в световната  инициатива „Първите 1000 дни и след това”, целяща пълноценното отглеждане на децата през първите 3 години след раждането. 

 Според статистиката през последните седем години все повече деца в Бургаски регион страдат от тежки хипотрофии, следствие от неправилно хранене и грижа.

В рамките на кампанията всяка родилка и бъдеща майка в МБАЛ „Черноморска” ще получава специален сет от книги за правилно отглеждане на детето, както и важна информация от неонатолозите за качествената грижа, от която то се нуждае. 

Книгите  включват цялостен алгоритъм и правила на поведение на майките към бебета в първите години от живота им. Доказано храненето и отглеждането на децата в тази ранна възраст, дава отражение върху тяхното развитие и здраве в бъдеще.

В България Националната образователна кампания стартира през 2013 година. Тя е организирана от Нестле България и обединява водещи лекари в областта на неонатологията, акушеро-гинекологията и храненето в името на популяризиране на правилното хранене.Това е първата инициатива на частна компания, подкрепена от държавата за едно здраво бъдещо поколение. Целта на кампанията, заедно с 10 болници партньори е да насърчи раждаемостта, да информира и образова родителите как да се грижат правилно за себе си и за своите деца през първите години от техния живот.

Eстественото хранене в кърмчаческа възраст е най-важният профилактичен фактор при затлъстяване, сърдечносъдови заболявания върху специфични характеристики на патогенезата на злокачествените заболявания;

Доказано е влиянието в ранна възраст върху заболеваемостта в късна възраст; 

6000 са недоносените деца годишно в България, 10% от общата раждаемост;  

При 3000 от тях има риск от увреждания за цял живот;

Ранното наднормено тегло дава отражения върху специфични характеристики на патогенезата на злокачествените заболявания;

Добавете коментар


Защитен код
Обнови