Бургаски лекари се включват в Деня на спасението

Тази година за 11-ти пореден път в България ще бъде отбелязан Денят на спасението.

Празникът е посветен на всички загинали при спасяване на човешки живот. Чества се по идея на д-р Тотко Найденов, дългогодишен председател на Българския лекарски съюз, писател и общественик. На този ден се почитат всички медици, починали по време на работа или непосредствено след нея. Издирени са имената на близо 130 лекари и медицински сестри, които са загинали при изпълнение на служебния си дълг или непосредствено след тежка операция. Половината от тези хора са хирурзи. 

15 август е обявен официално за Ден на спасението с решение 1039/20 декември 2012 г., ДВ/28 декември 2012 г. на Министерски съвет. Датата не е свързана с Голяма Богородица, а с годишнината от смъртта на 26-годишния лекар на великотърновското село Стрелец - д-р Стефан Черкезов. На този ден през 1963 г. той  изважда от горящ автобус 47 души и умира на следващия ден от тежките си изгаряния. 

По традиция всяка година на този ден се провежда официална церемония по отдаване на заслужена почит към всички загинали българи - лекари, мед. сестри, спасители, полицаи, пожарникари и обикновени граждани, жертвали себе си в името на професията и живота на другите.

МБАЛ Бургас ще се присъедини към почитането на този ден, като точно в 12 ч. на 14 август, петък, пред входа на новия хирургически корпус лекари и медицински сестри ще излязат за минута мълчание в памет на колегите си, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Община Бургас призовава и останалите медицински заведения да почетат с минута мълчание колегите си, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови