Жегата може да съсипе туризма на България и Испания

Туристическата индустрия в южните европейски държави като Испания, Италия, Гърция, България е заплашена заради промените в климата.

Това сочи доклад на Европейската комисия, цитиран от британския "Индипендънт". Според него прекалено горещите и сухи лета биха могли да доведат до бум на горските пожари, засушаване и загуба на дива природа.

В изследването, озаглавено "Времето е от значение: адаптиране на туристическото търсене", се казва, че затоплянето може да се окаже фатално за по-топлите европейски страни. И докато България и Испания са посочени сред най-застрашените, по-студени северни красавици като Латвия и Естония се очертават като големите печеливши. Все пак евродокладът уточнява, че мрачните прогнози за непоносима жега и суша по Средиземноморието и Балканите се отнасят за по-далечни времена - след 2100 г.

 

Според данните южните средиземноморски страни биха могли да изгубят приходи от туризъм в размер на до 0.45% от БВП всяка година. В случая на Испания това означава загуби до 5.6 млрд. евро годишно. Промяната на климата може да се отрази и на планирането на летните отпуски. Хората ще започнат да си взимат почивки за по-кратко, но и по-често през годината, така че да се възползват от климатичните промени.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови