Извадиха "Южен поток" от територията на ЕС

 Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за енергетиката, според които потребителите на ток и газ да имат право да обжалват сметките си без да ги платят, ако за даден месец те са с 50 на сто по-големи от тези за предходните шест месеца.

Решението получи 113 гласа "за" на БСП, на ДПС, на Атака и на независимия Георги Марков. 27 бяха против от ГЕРБ и 32- въздържали се.

Предвижда се и да не се плаща такса за повторно присъединяване към мрежата, когато достъпът е бил отрязан поради неплащане.

ГЕРБ смята, че тези поправки ще създадат повече проблеми, защото сметките за ток за декември, например, е почти задължително драстично да се различават от тези от предходните месеци.Вносители са депутатите Явор Куюмджиев и Таско Ерменков.

Другата предлагана поправка е енергийният регулатор да може да определя нови цени на тока на всеки три месеца, а не веднъж годишно, от 1 юли, както е в момента.

Депутатите одобриха на първо четене и промени в Закона за енергетиката в полза на проекта "Южен поток".

Със 115 гласа "за" на БСП, ДПС и Атака Народното събрание одобри и текстове, с които се дава ново определение за "морски газопровод". Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно, че не стъпва на европейска територия.

Вносители отново са депутатите Явор Куюмджиев и Таско Ерменков  .Ерменков посочи, че газопроводът стигал само до границата на ЕС, а Явор Куюмджиев обясни, че в случая се прилага логиката на самолетните пътувания - самолетът не се смята за кацнал в дадена страна, при положение че прелита над нея. Никой не очаква на 10 км височина гранични полицаи с парашути да упражняват граничен контрол, посочи той.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови