В Несебър вече се строи законно

Административния съд в Бургас отмени забраната за строителство на дюните край Несебър. Решението на магистратите е публикувано в последния работен ден на седмицата. В постановлението се посочва, че „заповедта на Началника на отдел строителен контрол при РДНСК Югоизточен район, с която бяха отменени разрешението за строеж и одобрените инвестиционни проекти по казуса „Дюнигейт” е незаконосъобразна ”. 

Разрешението за строеж е от края на декември 2012 година и е на главния архитект на Община Несебър. С него се одобрява строителството на еднофамилни жилищни сгради и жилищна сграда за сезонно обитаване с обекти за обществено обслужване в поземлен имот в местността „Кокала" на град Несебър. Разрешението за строителство е издадено на името на „Сле груп " ЕООД. В мотивите си, съдът е приел, че заповедта за спиране на строителството е незаконосъобразна, постановена в нарушение на материалноправните норми и следва да бъде отменена. 

В мотивите се посочва още, че не са налице допуснати от Главния архитект на Община Несебър нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията при одобряване на инвестиционните проекти и при издаване на разрешението за строеж. „Доказателствата по делото оборват твърдението на административния орган за липса на техническа възможност за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура, поради липса на изградени в района такива мрежи. Установено е по делото, че електрическа, водоснабдителна и канализационна мрежи има изградени и функциониращи в непосредствена близост до имота, за които мрежи самия административен орган е издавал разрешения за тяхното ползване”, се посочва още в постановеното решение на Административен съд Бургас. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Случаят нашумя в началото на 2013 година под името „Дюнигейт" и предизвика значителен обществен и медиен интерес. По случая Бургаска окръжна прокуратура образува разследване. На няколко пъти срокът беше удължаван до произнасяното на експерти за това дали „дюни са дюните ”. Бяха повдигнати и обвинения срещу кмета на община Несебър Николай Димитров и главният архитект на общината Валентин Димов за разрешението за застрояване на 29-те декара дюни край Несебър. 

Строителството там започна в първите дни на 2013- та година от фирма „Сле груп". Първоначално двамата бяха отстранени от длъжност с решение на Окръжен съд Бургас, докато тече разследването, но Апелативният съд отмени това решение, като постанови, че те няма да попречат, тъй като всички свидетели по досъдебното производство вече са разпитани, а всички необходими материали вече са предадени на следствието. в момента тече поредното удължаване на срока на разследване. Решението на Административния съд в Бургас обаче дава зелена светлина за започване на строителството на терена. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови