Връзката в качеството се губи между университетите, институциите и бизнеса

Как да се направи мост между академичните среди, институциите от инфраструктурата на качеството и бизнеса? Върху това умуваха на 15-ата национална научно-практическа конференция „Качеството за по-добър живот 2014“, която се проведе в Български институт по стандартизация – София.

 

„Как да намерим връзката и да запълним дупката, като няма представители на инфраструктурата по качеството. Липсва подкрепата на институциите“, коментира Елена Мъглова, член на Управителния съвет на Съюза на специалистите по качество и ръководите на направление „Сертификация на системи за управление“ към „Дедал – Оценяване и сертификация“-Бургас. 

Конференцията се проведе по време на Международната седмица на качеството, а в нея бяха изнесени 22 доклада от експерти от държавни структури, университети и специализирани фирми.

Трябва да се мотивира бизнеса да участва в такива конференции, защото не е намерен правилния път, отчетоха организаторите. „Ходили сме да молим на крака държавните организации да участват“, сподели проф. Георги Тасев – председател на Съюза на специалистите по качеството в България.

От година на година пада нивото на конференцията, намаляват университетите, които се включват, а сега нямаше нита една консултантска фирма, продължи проф. Тасев.

Затова за следващата година ще трябва организацията да започне от сега. Да се включат няколко университета като съорганизатори, да има предварително зададени теми, за да може да се ангажира бизнесът, допълни Мъглова.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови