Варна изпревари Бургас, въвежда електронна билетна система

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

С билет за 1 лев ще може да се обикаля Варна – в определен часови пояс и по различни линии на Градския транспорт. Това предвижда електронната билетна система, която ще бъде въведена догодина, каза кметът на морската столица Иван Портних.

 

Той беше на тържествения водосвет на 30-те нови тролейбуса, осигурени чрез европари, без стотинка от местната хазна. Варна се включи в последния момент в проекта по ОП "Околна среда" за подобряване на качеството на живот заедно с още три града. Документите бяха заминали в Брюксел и тогавашният и сегашен премиер Бойко Борисов ги върна обратно, за да се допише и Варна заедно с Бургас, Стара Загора и Плевен, припомни градоначалникът. Новите тролейбуси струват 28 млн. лева.

До края на 2015 г трябва целият градски транспорт край морето да стане на европейско ниво.През първото тримесечие на 2015 започва изграждането на високоскоростно трасе за автобуси и тролеи от кв. "Владиславово" до "Почивка". Освен въвеждането на електронните билети на всички спирки ще има електронни табла за движението и графика. Сега се пуска в тях интернет, какъвто в новите возила вече има. До края на годината се разработва новата транспортна схема и проектът за синя зона с гранта, отпуснат от ЕБВР в размер на два пъти по 100 000 евро. Във Варна пуснаха в движение и нови 70 автобуса – с климатици и всички екстри. Билетът за градския транспорт няма да се вдига, остава 1 лев, увери кметът Иван Портних.

Догодина обличат с униформи шофьори и кондуктори на „Градския транспорт", каза шефът на борда на директорите на общинското предприятие Максим Тодоров. Сега се проучват традициите в облеклото им през годините, най-вероятно униформата ще бъде от тъмен панталон, синя риза и елече с емблема на фирмата. Униформи ще имат 300 шофьори и 240 кондуктори, до края на годината ще бъде пусната обществената поръчка.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови