Плаващите аквапаркове се оказаха извън закона

Най-новите водни атракции по морските ни курорти – плаващите аквапаркове се оказват извън контрол. Нито една институция не отговаря за надуваемите атракциони в морето.

 

Съоръженията са четири по южните курорти – в Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас и Поморие. Тъй като са първите у нас, не са вкарани в никакъв регламент все още. Изисквания няма - нито колко деца могат едновременно да се качват, нито кое място е подходящо. 

До надуваемото съоръжение се стига с лодка, но не е под контрола на Морска администрация, защото то не се движи. 

Не е в нашата зона за правомощия", коментира Георги Захариев от Морска администрация – Бургас. Ако стане инцидент, можели да се произнесат само като експерти.

Морска администрация очакват отговор от Регионалното министерство как ще бъдат регламентирани новите атракции и кой отговаря за тяхната безопасност. 

Плаващите аквапаркове ще бъдат вкарани в Наредбата на Министерство на транспорта ”Плаването и граничния режим във вътрешните морски води, в териториалното море и във вътрешните водни пътища на Република България на български и чуждестранни яхти, лодки и други плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение, както и извършване на водноатракционни услуги с тях”, обеща Десислава Терзиева –министър на регионалното развитие, когато бе на посещение по Южното Черноморие на 10 юли.

Тя и министърът на транспорта Даниел Папазов са се разбрали експерти и от двете ведомства в най-кратки срокове да подготвят проект на текстове, които да допълнят наредбата. Целта е по отношение на атракционите, които са вътре в морето, но не са плавателни съдове, да има ясни правила, за да може да се извършва контрол и да се гарантира безопасността на посетителите.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови