Бизнесът спечели битката за Черноморието

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Морските и зимните курорти са единствените, които привличат инвеститори и затова лицемерието на редица правителства скрито зад услужливи екоорганизации лишаваха години наред развитието на бизнеса по места и спираха частната инициатива на собствениците на апетитни имоти.

Приетите промени в Закона за устройство на Българското Черноморие за първи път дава глътка въздух на бизнеса и шанс на местните общности край морето да определят развитието си.

Постройки с височина не повече от 7,5 метра ще могат да се строят на плажа. Това решиха депутатите при гласуване на второ четене на промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Промяната засяга зона "А" - т.е. до 100 метра от брега. "Ако някой има парцел от 1 декар, според приетите поправки има възможност на 200 кв. м застрояване или 20% от общата площ, но на височина не повече от 7,5 метра или два етажа", обясни докладчикът на промените Борислав Гуцанов (БСП), който е зам.-председател на ресорната комисия в парламента. 70% от площта на имота трябва да е озеленена, като 50% трябва да са дървета, допълни Гуцанов. И посочи, че останалите 10% са за пътеки. По думите му изключение от правилата ще се прави само за подземна инфраструктура или заради други необходимости, свързани с отбраната на държавата. Така практически парламентът облекчи режима. Досега позволената за застрояване площ беше 10%, а височината - 6 метра. Озеленяването досега беше 80%. Новоприетите ограничения ще важат само за територии извън населените места, решиха още депутатите. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови