Рекламираме вино с 134 млн. лева по сайтове и панаири

Наредбата, която позволява 134 млн. евро от ЕС да влязат в джобовете на лозарите и производителите на вино, скоро ще бъде обнародвана. Тя вече е готова и остава само да бъде публикувана в „Държавен вестник“, за да започне приемът на документи за подпомагане по Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор.

Това съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.Новата програма предвижда подпомагане за изкореняване на лозя, инвестиции в лозята, както и обиране на реколтата на зелено. По нея ще може да се кандидатства и за промоционални програми, които целят популяризиране на виното ни зад граница, допълва standartnews.bg За да получат пари за това, кандидатите трябва да подготвят план за рекламата.

Подпомагане се полага за дегустации, участия в панаири и изложения, аудио- и видео- реклами или сайтове, популяризиращи гроздовата напитка. Избите пък ще могат да кандидатстват за възстановяване на половината от средствата, похарчени за закупуване на машини и съоръжения, включително и за софтуер, който ги управлява. Помощта ще се изплаща и за машини, които са купени на лизинг, предвижда наредбата.

Шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев отчете нарастване на новозасадените лозя и обновяване на съществуващите по европейските програми. По думите му, в момента на територията на страната работят 260 винарски предприятия, а в процес на доизграждане са 14 нови. Чуждестранните инвестиции в сектора на винопроизводството са 62.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови