КЗП раздава по 50 бона глоби за „добър ден”

Стана навик на Комисията за защита на потребителите – Бургас да раздава безумните глоби от по 50 хиляди лева за съвсем дребни нарушения. Търговците са в стрес и шушукат помежду си, че едно „добър ден” от инспекторите на КЗП вече струва 50 бона.

 

Само за март три такива случая минаха през Бургаския районен съд, като само едната от глобите е отменена.

Последното съдебно решение е от 28 март. Инспектори на КЗП правят проверка в магазин за пакетирани стоки в Бургас, собственост на „Робер 2005” ЕООД на 16 юли 2013 г. Един от проверяващите се прави на клиент и купува една кутия цигари Superslims Raquel, която не е била облепена с акцизен бандерол, както и на 3 цигари в насипно състояние с надпис на гилзата Gold Classic. 

За това нарушение била наложена глоба от 50 хил.лв., защото това е минималната, предвидена в Закона за тютюна и тютюневите изделия. 

Въпреки това обаче съдия Моника Яханаджиян проявява здрав разум и отменя безумната глоба.

„Настоящият състав на Бургаския районен съд счита, че в конкретния казус извършеното нарушение представлява „маловажен случай”, пише в мотивите си тя. 

Не се спасява от същата по размер глоба обаче веригата денонощни магазини „Тришър”. Санкциите срещу търговеца са две на брой, всяка от по 50 хиляди лева. 

Инспекторите от КЗП са направили две проверки по сигнал на клиент, който платил по-ниска цена от бандеролната за пакет цигари. „Тришър” продавали някои марки цигари с 15 стотинки по-евтино, за което отнесли глобите.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови