Factcheck.bg: Най-много са украинските бежанци в Русия 

2.8 милиона са украинските бежанци в Русия след началото на войната в Украйна, показват данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците към края на ноември 2022 г.

По данни на  Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа руските власти са депортирали на своя територия над 1.2 милиона украинци, сред които и 200 000 деца. 

ЧЕТЕТЕ ВЪВ Factcheck.bg

Според международното право насилствено преместване на цивилни по време на въоръжен конфликт е военно престъпление.

Във Фейсбук потребители споделят графика, на която се вижда движението на украински бежанци към държавите в Европа. Според данните в нея от началото на военната агресия над 2.8 милиона граждани на Украйна са се насочили към Русия. Това прави федерацията, държавата, на чиято територия се намират най-много украински бежанци. 

Factcheck.bg провери какво стои зад цифрите на тази статистика след сигнал от нашия читател Николай Лазаров.

Графиката, на която на заден фон прозира логото на руския държавен телевизионен канал “Sputnik”, е придружена от следните думи: “Абе нещо не е точно така, както ни го представят по телевизиите! Най-много украински бежанци са избягали в “агресора” Русия!!!???” Авторът на поста съобщава също, че данните са “от преди 2 или 3 месеца, порових се малко (и) към момента 3.3 милиона души са преминали от Украйна в Русия от началото на войната!!!”

Какво показва статистиката?

Порталът за данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците актуализира ежеседмично информацията за приети украински бежанци по държави в Европа. От началото на войната досега 7.8 милиона украинци са напуснали домовете си. От тях 2.8 млн. души са се установили в Русия. От страните в ЕС най-много бежанци, 1.5 млн. души, е приела Полша. На второ място е Чехия с 500 хиляди, следвана от Словакия, Молдова и Румъния, където се намират по около 100 хиляди украинци. Данните са актуални към 29 ноември т.г.

Проучването на Factcheck.bg не откри достоверна статистика, според която в Русия към днешна дата се намират 3.3 милиона украински бежанци, както твърди постът във Фейсбук.

Доброволно придвижване или насилствено изселване?

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE) излезе през юли с подробен доклад, съдържащ доказателства, че руската армия е депортирала насилствено над 1.2 милиона души от Украйна, в т.ч. 200 000 деца. Твърди се, че това се е случило с организиран транспорт и без предупреждение.

Против волята си и без информация къде точно ще бъдат преместени, хората са били поставени пред дилемата или да отидат в Русия, или да умрат. Това разказват пред CNN жертви на репресиите, извършени от руската армия. 

Според OSCE съществуват убедителни данни и за наличието на “десетки хиляди филтрационни центрове” в т.нар. Донецка и Луганска народни републики. В тях украинците са били подложени на щателна проверка преди да бъдат пренасочени към вътрешността на Русия. 

Преминали през центровете разказват, че са им били снети пръстови отпечатъци, направени са им снимки, претърсени са вещите им и са били разпитани за политическите си възгледи. 

Паралелно с OSCE, две международни правозащитни неправителствени организации – Human Rights Watch и Amnesty International – също разказват за многобройни случаи на насилствено преместени украинци към вътрешността на Русия.

“Тези, които не са “издържали” филтрационната процедура, в повечето случаи заради съмнения за връзки с украинската армия или подозрения за принадлежност към националистически организации, са били арестувани и задържани в ДНР или са безследно изчезнали…”, пишат от Human Rights Watch. В направеното проучване са интервюирани 110 украинци от районите на Мариупол и Харков. 

По време на заседание на Съвета по сигурност на ООН през септември посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд също съобщи, че има данни за “стотици хиляди” разпитани, задържани или насилствено преместени в Русия украинци. 

Кремъл незабавно отрече тези твърдения и ги определи като “фантазия”, и като най-новото произведение на “западната дезинформационна машина”. Според руския посланник в ООН Василий Набензя над 3.7 милиона украинци, в т.ч. 600 000 деца, се намират в Русия вследствие на военната инвазия. По негови думи те са отишли там “доброволно” и водят “свободен начин на живот”.

Според член 49 на Женевската конвенция от 1948 година насилственото депортиране на цивилни граждани по време въоръжен конфликт е военно престъпление.

Проверено:

Вярно е, че 2.8 милиона украинци се намират в Русия от началото на войната, но не е ясно каква част от тях са били принудени от руските власти да се установят там. Само по данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа към месец юли над 1.2 млн души, са били насилствено изселени. Според международното право това представлява военно престъпление.