Не, това не е снимка от изгаряне на българско знаме в Киев

Снимката с изгорено българско знаме, разпространявана във Фейсбук, не е от Украйна през 2015 г., а от македонското село Вевчани през 2021 г.

„2015 година. В Киев се гори Българското знаме. Сега се моли, за помощ. Иска се от нас българите да застанем срещу Русия, която ни освободи от 5 вековно робство. Слава Русия. Аз не предавам братята си. Не съм съгласна с войната,но и не мога да застана против Русия!“.

Този текст, придружен от една и съща снимка, се разпространява сред потребителите във Фейсбук.

ЧЕТЕТЕ ВЪВ Factcheck.bg

Сигнал за една от тези публикации беше подаден към Factcheck.bg от читателя Михаил Атанасов. Проверката показва, че същата снимка, съпроводена с един и същи текст, е публикувана от различни потребители от март 2022 г. насам, по-активно през декември 2022 г. По този начин е постигнат значителен общ брой интеракции (реакции, коментари и споделяния) – над 2500. 

Проверка чрез инструментите на платформата WeVerify показва, че снимката е изрязана и допълнително манипулирана – в дясната част на манипулираната снимка има тънка светла линия, която не е част от оригинала. В оригиналния ѝ хоризонтален формат в горния десен ъгъл се вижда македонско знаме – в изрязаната версия то липсва.

Историята на снимката

На 14 януари 2021 г. в редица български новинарски уебсайтове започва да се появява информация за изгорено българско знаме в село Вевчани на територията на Република Северна Македония по време на ежегоден традиционен фестивал.

Карнавалът във Вевчани е тридневен, като в последния ден по традиция се горят карнавалните маски. В същия ден се случва и запалването на българското знаме.

В репортажи, излъчени по български и македонски телевизии, се виждат кадри с горенето на българското знаме, които съвпадат със снимката от Фейсбук публикацията.

На следващия ден тогавашният министър на външните работи на България Екатерина Захариева разпорежда на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази силното възмущение на страната ни от този вандалски акт.

Следват бързи реакции от страна на македонските власти. МВнР на Северна Македония и президентът Стево Пендаровски публикуват изявленията си във Фейсбук, в които се възмущават от случилото се в село Вевчани.

На 16 януари 2021 г. става ясно, че прокуратурата в Северна Македония е завела дело за възможно криминално престъпление за уронване на репутацията на чужда държава според член 181 от Наказателния кодекс на страната.

Три физически лица са подведени под отговорност за извършването на вандалския акт. През март месец същата година прокуратурата предлага на тримата обвиняеми да бъдат наложени парични глоби – 7000 евро за единия от тях и 5000 евро за другите двама.

Проверено:

Снимката на изгорено българско знаме, която се разпространява сред българските потребители във Фейсбук, не е от Киев през 2015 г. Разпространяваното изображение е изрязано и допълнително манипулирано, а текстът към него не отговаря на истината. 

Кадърът е от януари 2021 г., когато по време на карнавал в село Вевчани, Република Северна Македония, в проява на вандалски акт е изгорено българското знаме.