Вярно: Ударен от руска ракета блок в Киев е напълно възстановен

Сградата в Киев, разрушена от ракетен удар в първите дни на войната, действително е възстановена – отначало чрез дарения и личен принос на собствениците, а след това ремонтът е поет от общината в Киев.

Пораженията върху 27-етажния блок, както и процеса по възстановяването му, са подробно отразени и документирани от множество украински и международни медии.

ЧЕТЕТЕ във Factcheck.bg

През февруари в Туитър се появиха снимки на многоетажна жилищна сграда, пострадала от руски ракетен удар срещу Киев през февруари миналата година, която сега е напълно възстановена. Заради мащаба на пораженията много от коментиращите в социалната мрежа изразяват съмнения в автентичността на снимките или предполагат, че на мястото на възстановената сграда са използвани стари изображения от преди войната.

Изображението е разделено на две – едната половина показва сградата непосредствено след атаката, а другата представя вида й след ремонта.

Factcheck.bg направи проверка по сигнал от нашия читател Цветомир Димитров.

Многоетажният блок на снимките е една от първите жилищни сгради в Киев, поразени от руските удари срещу Украйна. В съботната сутрин на 26 февруари 2022 г. руска ракета се врязва в ъгловата ѝ част. Първият сигнал към аварийните служби е подаден в 8:15 сутринта. Спасители претърсват засегнатите части на блока и етажите над тях и оказват помощ на раненитe, загинали няма. Сградата е на 27 етажа и се намира на югозапад от центъра на Киев, на “Лобановский проспект” 6а. 

Атаката срещу гражданска цел попада в международния новинарски обмен и е отразена от множество медии по цял свят, включително и в България.

Публикуваните видеокадри и снимки ясно показват щетите по сградата, които могат да бъдат видени от различен ъгъл в репортажите на различните медии. Засегнати са апартаменти между 17-ия и 21-ия етаж. Украински медии съобщават, че 6 апартамента са напълно разрушени и негодни за обитаване, а още 16 са с по-леки щети.

По време на руския ракетен обстрел жителите на засегнатите градове са съветвани да спазват така нареченото правило на двете стени – да се намират в части на сградата, в които от външния свят ги отделят най-малко две стени. Спазването на този принцип помага да се избегнат жертвите от ракетната експлозия в жилищния блок на Лобановский проспект.

Възстановяването на сградата продължава над 10 месеца

В началото хората от сградата изобщо не очакват, че тя ще може да бъде възстановена скоро, защото страната е във война и институциите насочват усилията си към възстановяване на инфраструктура и сгради с обществено значение.

След ракетния удар почти всички живеещи там я напускат, смятайки че е прекалено опасна, а и защото в първите дни в нея няма вода, ток и парно. След това обаче тези услуги са възстановени и дори е пуснат авариен асансьор, разказват обитатели на блока пред медиите. Собствениците на жилищата започват сами да разчистват отломките и да набират дарения за укрепване на увредените части от сградата, така че горните етажи, останали без бетонните си подпори, да не се срутят. Успяват да съберат над 50 000 долара и сградата е укрепена със стоманени конструкции, които подпират горните етажи.

В края на май общината в Киев съобщава, че се ангажира да поеме разходите за пълното възстановяване на блока. След обследване на сградата строителните експерти решават, че етажите над взрива са твърде увредени, конструкциите са силно изкривени, затова трябва да бъдат премахнати и изградени отново. Ремонтът се оценява на над 50 милиона гривни или повече от 1.3 милиона долара.

В социалните мрежи могат да бъдат открити снимки от този етап на ремонта, на които се вижда, че горната ъглова част на блока е демонтирана.

През август и септември 2022 г. в някои украински телевизии се появяват репортажи от ремонт на блока на “Лобановский проспект” 6а, в които също се виждат демонтираните части от последните етажи. Според BBC, която цитира информация от общината в Киев, в града има 17 многофамилни жилищни сгради, които са сериозно пострадали от руски обстрел. През миналата година общината финансира възстановяването на 11 от тях, а ремонтът на останалите е отложен за първата половина на 2023 г.

Видео публикувано в YouTube канала на новинарския портал Новини LIVE показва състоянието на сградата през ноември миналата година.

През декември сайтът на Киевската община публикува снимки на някои от вече възстановените сгради. Сред тях е и многоетажният блок на Лобановский проспект, като на снимките се вижда, че той е конструктивно възстановен, но фасадата му все още не е напълно завършена.

Новини по темата и снимки на ремонтирания блок се появяват в различни украински медии през последните месеци. Достоверността на тези материали беше потвърдена и от нашите колеги от украинската платформа за проверка на факти Stopfake.org. 

Проверено:

Многоетажният жилищен блок в Киев, чиито снимки се разпространяват в Туитър, действително е възстановен, след като беше поразен от руска ракета на 26 февруари 2022 г. Въпреки мащаба на щетите и относително кратките срокове, засегнатите части на сградата отново са обитаеми. Пораженията върху блока, както и процесът по неговото възстановяване са широко отразени в украински и международни медии.