Бургас и Одрин ще се пазят от природни бедствия със съвместен проект

Сдружение „Черноморски институт“ – Бургас и Тракийски университет – Одрин започнаха работа по проект за превенция на риска от природни бедствия и технологични аварии.

Това стана ясно днес на семинар по трансграничния проект „Превенция на риска за устойчиво развитие на региона“, който бе проведен в Морско казино – Бургас.

„Изключително важна е превенцията, системите за ранно оповестяване.  Случилото се преди един месец наводнение беше с много тежки последици. Но благодарение на системата за ранно оповестяване в Бургас – с мобилто приложение и активен център, бяха спасени човешки животи в Равнец“, заяви зам.-областният управетил проф. Севдалина Турманова.

„Проектът трябва да даде много просто решение – как да се реагира при случването на рисковете. Проектът ще даде детайлизация на общия регион, който е силно рисков“, обясни доц. Маруся Любчева, председател на УС на Черноморски институт Бургас.

Лекция на тема „Природни и предизвикани от човека рискове в допустимия трансграничен район на България - същност на проучването, очаквани резултати, обучения на целевите групи“ изнесоха д-р Сабина Георгиева и ас. Стела Найденова.

„Оценка и Анализ на природни и предизвикани от човека рискове в допустимия трансграничен район на България, графично представяне на картата на риска“ представи инж. Владимир Канев.

Екипите от двете страни ще направят проучване и анализ на рисковете, възникнали в близкото минало, както и оценка на текущите рискови зони.

След това ще се пристъпи към картиране на рисковите зони. Картата ще бъде общодостъпна с помощта на съвременните интернет и мобилни технологии и ясно разбираема.

Партньорите по проекта ще проведат обучения за администрациите в най-рисковите зони – по общини и кметства, за земеделски производители, представители на бизнеса и граждани за предотвратяване на щетите при природни бедствия и технологични аварии.

Екипът на проекта ще разчита на активността и отзивчивостта на всеки гражданин, на представителите на местните и регионални власти и  на бизнеса, за да стане възможно картирането на рисковите зони и изработване на адекватни мерки за превенция на екологичните и технологични рискове в целия допустим трансграничен регион, включващ областите Бургас, Ямбол и Хасково от българска страна и областите Одрин и Къркларели от турската страна на  границата.

Ще се създаде интерактивен информационен център, който ще служи едновременно за мониторинг, обучение, научни изследвания в областта на превенцията на риска, както и като среда за обмен на знания.

Общият размер на финансирането от Европейския съюз по проекта е 81 208 евро.

Текст и снимки burgasdream.com