В седмицата на гората: Деца засаждат дръвчета в Бургас

Деца от ОУ „Братя Миладинови“ засадиха 10 едроразмерни широколистни фиданки. Инициативата е по случай Седмица на гората 2018, провеждана под мотото: „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“ и нейн организатор е Регионалната дирекция по горите – Бургас, съобщи Фокус.

„Това е третото залесяване в това училище. В инициативата се включиха горски инспектори, инспектори от Регионалната инспекция по горите и деца от ОУ „Братя Миладинови“ в Бургас, каза инж. Станимир Божанов, директор на Регионалната дирекция по горите в Бургас.

Той каза още, че поводът е професионалният празник на лесовъдите, който се провежда за 94-ти поред път.

„Понеже седмицата е кратка, за  12 април оставихме инициативата „Лесовъд за един ден“, която ще се проведе на  тракийско мегалитно светилище „Бегликташ”, което се намира на територията на община Приморско. Събитието ще е много мащабно. Ще се включат служители от  общинското горско предприятие в Приморско, представители от Югоизточно държавно предприятие, кметът на Община Приморско, както и 52 деца и техните класни ръководители от ОУ „Братя Миладинови“ – Бургас“, каза още инж. Божанов.

По думите му целта на събитието е децата да се научат какво  представлява гората. Да осъзнаят, че тя е национално богатство и че трябва да опазваме горите.

„Освен това искаме да ги запознаем и с това, което служителите по горите извършваме. Ще им покажем как се измерва височината и диаметъра на едно дърво. Приготвили сме им рога от благороден елен. Искаме са да ги научим на любов към природата, да знаят, че нашата природа е наистина уникална и трябва не само да я опазваме, но и да се грижим за нея.