Как се прави бонсай показва на живо Трифон Трифонов /видео/

Бонсаят е любимата демонстрация на всички посетители на цветното изложение Флора Бургас откакто идва един много голям професионалист в тази област – Трифон Трифонов. И тази година той зарадва своите фенове с участието си. 

Неговите демонстрации са още в първите два дни на изложението 28 и 29 април. Те са много атрактивни и привличат все повече посетители.

Бонсаистът е завършил Лесотехническия университет, доскоро е председател на Асоциацията на производителите на декоративни растения и от 28 години се занимава с това древно китайско изкуство. Притежава единствената в България бонсай градина.

Историята на изкуството започва от Китай и се нарича “пенджин”, по-късно навлиза и в Япония, а едва в миналия век идва и до Европа, обясни Трифонов.

В нашата страна това изкуство датира от края на седемдесетте години, когато за новопостроениея японски хотел Ню Отани в София са внесени няколко бонсая. Проектантът на японската градина Кишо Корукава ги аранжира и те стават екзотика за посетителите. Заради липсата на познания по поддръжката им обаче, те скоро загиват.

По-късно в Лесотехническия институт започва работа на Клуб по бонсай с участието на няколко студенти и преподаватели. Сред тях е и Трифон Трифонов. По същото време се организира подобен клуб и в Бургас.

Трифонов разказа и демонстрира как се оформя бонсай. Показа инструментите с които работи, приличащи на хирургически набор, всеки имащ своята функция. От всяко нещо може да се направи бонсай, но неговите предпочитания са за дървесни видове с малки листа. Иглолистните са най-добри, допълни майсторът. 

Растение за бонсай може да се добие по два начина, нито един от които от семе, разказа Трифонов. Единият е да се вземе растение от природата и то се нарича ямадори. Другият е да се закупи от разсадник, като задължително трябва да е от „задния вход“ – старо и криво. Това са подходящите материали за бонсай, категоричен е майсторът.

Има няколко правила в изработването на бонсай. Дръвчето не трябва да има два успоредни клона. Те трябва да се редуват на различна височита – ляво и дясно. Фронтално срещу гледащия не трябва да има клон. Не трябва да има клон, който се кръстосва със стъблото.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

Текст, снимка и видео: Ирина Генова