Хората в Странджа могат да правят бизнес от кримския чай

Вижте и рецепти със „странджанската виагра“

Кримският чай, познат и като странджанската виагра бе във фокуса на форума „Бизнес алтернативи в Странджа“,проведен в Областна администрация Бургас. 

Целта на семинара е местните да могат да популяризират свойствата и да култивират тази чудодейна билка.

Култивирането на странджанския чай е един от добрите начини да се опазват естествените находища, стана ясно на срещата. Растението вирее на бедни, каменисти почви и с отглеждането му могат да се усвояват запустели и непригодни за други видове почви. 

С този природосъобразен бизнес от година се е заел Киро Проданов, създавайки разсадник за кримски чай със стотина растения. 

Проданов е член на Инициативния комитет и автор на книгата „Чудодейната билка от Странджа”.

Според него, вече има голям интерес към посадъчния материал, който произвежда и макар и за малко бройки, запитванията са от цялата страна. Някои клиенти дори имат намерение да го отглеждат в саксии в домовете си. Хората в този южен край на България казват, че от тази билка минава всяка болежка.

Ето какво обясни Киро Проданов:

Билката оказва многостранно въздействие за тонизиране на организма и стимулиране на имунната система. 

То е доказано при много експерименти, при много химични анализи. Той предотвратява всички болестотворни организми, които попадат в човешкия организъм. Запазва дихателната и храносмилателната системи.

Използва се като запарка за чай, който притежава силно изразен антиоксидантен ефект и съдейства за намаляване на риска от възникване на онкологични заболявания, високо кръвно налягане, атеросклероза, инфаркт и инсулт.

Въпросът сега е да създадем организация, постепенно да започне за година -две масово да се култивира. Вече сме намерили фирма, която да произвежда разсада за билката, а нейното култивиране не е никак трудно.

Подходящите почви и терени за култивиране на билката се намират в пет общини - Община Малко Търново (гр. Малко Търново и селата Близнак, Бръшлян, Бяла вода, Визица, Граматиково, Евренозово, Заберново, Звездец, Калово, Младежко, Сливарово и Стоилово;  Община Приморско (Ново Паничарево, Китен, Веселие); Община Созопол  (Вършило, Индже войвода, Крушевец);  Община Средец (Близнак, Богданово, Варовник, Граничар,Тракийци, Факия);  Община Царево (Българи, Кондолово и Кости).

Трябва да се опази билката и дивите й  находища, категорична  е Радостина Ценова от фондация "Биоразнообразие". Още през 2005 година организацията, заедно с парк "Странджа", е започнала  процеса на култивиране на билката.

Ето какво сподели Радостина Ценова:

Подкрепяме култивирането, по този начин хем ще бъдат опазени находищата, хем ще има възможност за местните хора. Негативен е опитът ни за това как се случват нещата в Родопите с мурсалския чай.

Едно от находищата беше тотално унищожено.Трябва да се разчита на съзнателното отношение на хората, а пък то невинаги е такова. Кримският чай много лесно се изтъргва заедно с корените от естествената си среда. 

Подкрепяме да се култивира, но да не се изземва от естествените находища, което, за съжаление, с набирането на популярност се случва.

Билката е забранена да се бере в диво състояние, включена е в закона за биологичното разнообразие и закона за лечебните растения.

Забранено е дори да се събират семената. Ние сме поискали разрешение от ВОСВ за ограничено количество семена и сме отгледали растения в разсадника Качул за възстановяване на находищата.

Рецепти:

Странджанският билков чай Sideritis syriaca прилича на пиринския, мурсалски чай.

Рецепта за чай: Сушени стръкчета 2 гр. с цвят и листа се заливат със 150 мл вряща вода и врат 5 минути. Пие се като топъл или студен чай, приятен, лек и с ободряващ ефект при пиене.

Рецепта за спиртен извлек: Приготвя се като в бутилка се залеят стръковете от билката с домашна ракия или житна водка 40-45%. Помага в борбата с вирусите.

Текст и снимки: meduzata.com