Домакинствата получават заявените дърва за огрев до месец

До месец се очаква всички домакинства, които са заявили желание за по-евтини дърва за огрев, да ги получат. Подсигурени към момента са 85% от нужните количества.

Това каза пред БНТ служебният министър на земеделието Явор Гечев. Има ли още много семейства, които чакат доставка на дърва? - ето какво показа проверка на телевизията в дупнишкото село Яхиново и в Карлово.

В най-голямото дупнишко село Яхиново повече от половината домакинства, заявили желание да получат дърва за огрев, все още ги очакват. До момента в селото са доставени около 300 кубика, които обаче са недостатъчни, за да покрият нуждите на всички. Димитър и Атанаска още през февруари са се записали в списъците.

Димитър Костов: Всеки ден се ядосваме за тези дърва, понеже няма с какво да се отопляваме.

Атанаска Костова. Сега е ноември, събираме от къщата на сина ми боклуците.

Димитър Костов: Чакайте, ще има, ама кога, като падне снега... И махни друго, ами и по 140 лева искат за кубик.

За да не остане на студено докато чака заявените дърва, Кирил е решил да си подсигури топлото като си е купил въглища. Разказва ни, че чувал от 25 килограма излиза 14 лева, затова и е взел малко количество.

Кирил Георгиев: Вземах от пенсията въглища - 10 чувала и сега на другата пенсия пак ще взема и така.

Няма криза с дървата за огрев в Карловско и доставките се извършват по график, уверяват от държавното горско стопанство в града.

"Днес /б.р. вчера/ започнахме в Каравелово да доставяме дърва за хората, които не са бедстващи по списъка на кмета, който е изготвен към края на месец юни. Дървата при нас се заплащат на 47 лв. с фактура", каза инж. Златю Кличев - директор на ДГС-Карлово.

Миналият месец е рекорден като дърводобив, а уверението на министъра на земеделието Явор Гечев е, че държавата ще се справи с кризата с дървата за огрев до месец.

"Нуждите от дърва тази година са 3 пъти по-големи, няма въглища на пазара, няма руски въглища и украински, разбираемо защо. Дървата - три пъти е нараснало търсенето, ние сме доставили 130 процента от миналогодишните доставки тази година, ще стигнем до 150 до пълно задоволяване", обясни Явор Гечев, служебен министър на земеделието.

За да се намали броят на хората, които очакват да получат дърва на по-ниски цени от Министерството на земеделието обмислят създаване на социален фонд. През него ще се дотират само тези, които отговарят на определени изисквания.