Промените в Закона за горите бяха окончателно приети

Народното събрание прие окончателно промените в Закона за горите. Депутатите обединиха части от законопроекти, предложени от Десислава Танева от ГЕРБ, Иван Иванов от БСП и Иван Христанов от "Продължаваме Промяната", съобщава БТА.

Според депутатите целта на приетите промени е създаването на условия за публичност и прозрачност на процедурите по снабдяване с дърва за огрев на населението, както и намаляване на възможностите за злоупотреби чрез даване на възможност на гражданите да вземат информирани решения. Цели се също по-разбираемо формиране на цените на дървата за огрев.

Въпреки че целта на законопроекта бяха основно дървата за огрев, преди второ гласуване в земеделската комисия депутати от ДПС и "Български възход" внесоха промени, които предизвикаха острите реакции на природозащитни организации. 

Те сигнализираха, че ДПС предлага разрешаване на сеч без издадено позволително и разрешаване на сеч на немаркирани дървета. Внесените от ДПС и "Български възход" промени бяха отхвърлени в земеделската комисия.