Откриха мъртъв царски орел в Сливенско 

Труп на защитения от закона вид царски орел е бил открит от горски служители на разклона за село Камен, община Сливен. 

На място е направен оглед на птицата, който по първоначални данни показва, че това е мъжки индивид, който е изгубил живота си преди два–три дни, а версиите са отстрел или удар с автомобил. Предстои аутопсия на орела. 

Царският орел е вписан като изчезващ вид в Червената книга на България и в Международната червена книга. 

Най-често царските орли в района стават обект на отстрел от бракониери, каза д-р Руско Петров от Спасителния център "Зелени балкани" в Стара Загора. 

Това не е единичен случай, който се случва. Силно се надявам птицата да не е отново отстреляна, но съмненията водят към отстрелване или сблъсък с превозно средство. Специалистът изказа предположение, че орелът е образувал брачна двойка и вероятно има потомство, за това започва обследване на района, за да се установи има ли опасност за малките орли. 

"Ще трябва да направим мониторинг и да установим и да правим наблюдение дали женската птица ще може да се справи сам да отгледа малките или ще се наложи да приберем и да доотгледаме малките в спасителния център и да ги върнем пак обратно тук в територията." 

По случая е образувано е досъдебно производство, предаде БНТ. В района на Сливен в момента има 4-5 гнездящи двойки от вида Царски орел. В момента в България гнездят около 40 двойки.