6000 дка гора е засегната от пожара в Сакар планина

Около 6000 дка смесена гора е засегната от пожара в община Свиленград, който гори през последното денонощие в района на Сакар планина, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

В борбата с огъня са се включили служители от държавните горски стопанства от Свиленград, Тополовград, Средец, Долно Ябълково и Твърдица, както и 10 високопроходими пожарни автомобила. 

Действията по пълното потушаване продължават и към момента съвместно с екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

Пламъците са обхванали още сухи треви и храсти, с които общата засегната територия е близо 10 000 дка. Лесотехническите и селскостопански дейности в района са забранени заради продължаващите пожари, информират от министерството. 

Близо 200 горски служители участват в гасене на пожари в страната през последното денонощие. Те са се включили в борбата с огнената стихия в Свиленградско и Бургаско. 

В последните 24 часа продължават действията по потушаването на пожара в района на с. Кубадин, който е изгорил над 200 дка гора. На терен са били служители от Държавните горски стопанства "Средец", "Айтос" и"Елхово", на Държавно ловно стопанство "Тунджа" и Югоизточното държавно предприятие - гр. Сливен.

В гасенето на пожара край село Кубадин се включиха два хеликотера на Военновъздушните сили. По-рано Община Средец съобщи, че е обявено частично бедствено положение заради пожара. Община Свиленград също обяви днес бедствено положение заради големия пожар в Сакар планина.