Направихте ли Великденската пита? Ето една рецепта

Който не е боядисал яйцата в четвъртък, може да стори това днес, на Велика събота.

Време е и за омесването на Великденската пита.

Ето една традиционна рецепта:

Продукти:

1 кг брашно 

2 бр. яйца 

4 с.л. кисело мляко 

1/2 ч.ч. олио 

1/2 кубче мая (24 г) 

1 с.л. захар 

1 с.л. сол 

2-3 с.л. масло 

1 бр. жълтък за намазване

Начин на приготвяне: 

Замесва се тесто. Остава се 1 час да втасва да удвои обема си. След като е втасало се размесва отново и се разделя на 3 еднакви топки и една по малка, а се отделя и една с големината на топче за пинг-понг за изрязване на украса. От по-малката топка се прави малък фитил, който се навива на охлюв и се поставя в средата на намазана с масло или олио тава. 

От останалите три топки отново се правят фитили и се сплитат на плитка. Фитилите се получават като се намажат ръцете с масло и се стиска и тегли леко тестото. Сплетената плитка се завива на венец и се прикриват краищата. Оставя се да втаса. След това се намазва с разбития жълтък. Там където се събират двата края на плитката се украсява с цветя от тесто. 

Предварително отделеното малко топче се размесва с още брашно за да стане твърдо тесто. Разточва се топчето на тънка кора и от нея се изрязват цветя или фигурки. Посредата се забучва червено яйце. Питката се поръсва по желание със сусам или мак. Хубаво е да се пече в по-дълбока тава с диаметър не по-голям от 30 см. за да може да стане висока и да не се пука. Пече се на 200 С до готовност.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови